Een mix van een klapekster en een grauwe klauwier? - het geluid, de grootte en de staart van een klapekster en het bruin op de rug in het verenpak van een grauwe klauwier. Het blijft een raadsel hoe deze vogel in de tuin belandde...een verhaal met een triest einde.
Mijn vader en ik ontdekte deze vogel in de bomen in het achterpad. De vogel was levendig en niet schuw. Mijn vader maakte foto's met zijn digitale compact camera (1e foto) en ik met een analoge spiegelreflex + telelens (deze foto's volgen later). We waren allebei ontzettend enthousiast door het aantreffen van deze zeer zeldzame vogel.
De volgende dag vond mijn vader de vogel totaal versuft in het pad (2e en 3e foto). Samen besloten we het diertje naar de dierenkliniek te brengen. De vogel was geringd en zonder zichtbare verwondingen. Na een uur kregen we een telefoontje van de dierenkliniek dat het beestje is gestorven. De lijsterbessen zijn mogelijk de oorzaak. De klapekster / grauwe klauwier eet van nature insekten, kleine vogels en muizen, geen zaden en bessen. Zijn maagje kon misschien de bessen niet verdragen. Bovendien kunnen vogels 'dronken' worden van het sap van lijsterbessen. De klapekster / grauwe klauwier kan dus ook uit de boom zijn gevallen.
Zowel de klapekster als de grauwe klauwier staan op de internationale Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. Dat maakt deze ervaring dubbel tragisch...
In Nederland:
- Grauwe klauwier in 2000 160-200 broedparen in Nederland
- Klapekster, sinds 1992 als broedvogel in Nederland verdwenen, wel een wintergast/doortrekker in zeer klein aantal
Best Hoge Akker, zomer 2006
Canon Powershot A70
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home